Wij maken gebruik van cookies om de website makkelijker en persoonlijker te maken. Sluiten

  

Sterke groei aan selfies in offline fotoboeken

Dat meldt MyPhotoFun.nl na onderzoek te hebben gedaan naar de laatste trends binnen het zelf samenstellen van (online)fotoboeken. “We zien sinds deze zomer een groei van het aantal selfies in de fotoboeken. Bij jongeren is het gebruik van selfies in de fotoproducten zelfs al 38% gegroeid vergeleken met vorig jaar. Daarentegen worden bij zowel de 50+ doelgroep als gezinnen selfies nog maar zeer zelden gebruikt.” Aldus Roy Wijmans van MyPhotoFun. Ook voorgaande jaren zagen we dat bepaalde social media trends oversloegen naar printalbums. Men vindt het dusdanig leuk om ook selfies, plankingfoto’s et cetera voor het nageslacht vast te leggen in geprinte fotoalbums.
Waarom is de selfie zo populair?
Door de opkomst van de smartphones, met een dekking van ongeveer 80% van de Nederlandse gebruikers, is het maken van selfies explosief gestegen. Alleen in Engeland worden er per maand 35 miljoen selfies geupload. Ook in Nederland doen we volgens een onderzoek van TIME magazine leuk mee en blijkt dat Amsterdam op nummer 28 is geëindigd in een wereldwijde ranking. Er worden 64 selfies gemaakt per 100.000 mensen. Ook Utrecht doet mee op plek 70, waar 38 selfies worden gemaakt per 100.000 mensen. Het is nu nog wachten tot het woord in de 'Dikke van Dale' verschijnt.

Trend van de zoekterm “selfie” binnen Google okt. 2013 – okt 2014 – Bron Google Trends

 Zelfbevestiging

In het begin was het allemaal erg grappig; zie je mijn nieuwe schoenen? Zit mijn haar leuk? Kijk ik heb een nieuwe trui! Hoe vind je mijn nieuwe nagellak? Inmiddels, miljoenen selfies later, geüpload via Facebook, Wechat, Instagram en Twitter, zie je ook steeds meer mensen die zich er aan irriteren en de #gofuckyourselfie tag gebruiken. Het maken van een Selfie is vooral bij jongeren gericht op zelfbevestiging en continue af te vragen wie je leuk vindt. Het is natuurlijk een fenomeen dat al sinds honderden jaren bestaat, mensen zoeken bevestiging bij anderen. Anderen houden het er op dat ze zichzelf vastleggen om te documenteren, leuk voor later zeg maar.

 

Pas op met selfies!

Zoals met veel overmatig gebruik is het maken van een selfie niet zonder gevolgen. Maak en plaats je je er te veel per dag, dan zal je omgeving daar ook negatiever op gaan reageren. Het maken van selfies voor gebruik van marketingacties zijn helemaal uit den boze volgens psychologytoday.com. Voor eenderde van de selfiemakers gaat het hen vooral om het vastleggen van een mooi moment. 25% van de ondervraagden gaven toe wel eens een pikante selfie te plaatsen, maar ruim eenderde van hen heeft daar achteraf spijt van.
Trefwoorden bij dit artikel:

Waarmee kunnen wij je helpen?

Aan het typen